Morfologie

Algemeen

De Axolotl heeft een brede, afgeplatte kop met bilateraal twee kleine oogjes. Achter de kop bevinden zich drie paar uitwendige kieuwen. Ze hebben vier korte poten zonder zwemvliezen, dit ondanks het feit dat ze tijdens het larvale stadium altijd in het water leven. De Axolotl heeft een compact, wormachtig lichaam en een vinachtige staart. De huid van deze salamander is gevoelig en heeft een fluweelachtige structuur. Dit zijn kenmerken die men kan beschrijven in het larvaal stadium. 
Een axolotl weegt ongeveer tussen 60 en 220 gram. In gevangenschap kunnen ze tot 25 jaar oud worden, in het wild worden ze gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. 
 

Metamorfose

Axolotls zijn gekend om hun neotenie. Neotenie is het fenomeen waarbij een amfibie niet naar de adulte vorm ontwikkeld, het blijft dus met andere woorden altijd in het larvale stadium. Heel zelden ontwikkeld een axolotl zich tot de adulte vorm in de vrije natuur. 
In laboratoria kan men axolotls uit hun larvaal stadium halen door het hormoon thyroxine toe te voegen. In deze vorm kan het dier tussen 25 en 35 cm groot worden. 
 

Geslachtsdimorfisme

Geslachtsdimorfisme betekend dat met het verschil kan zien bij mannetjes en vrouwtjes. Bij de jonge axolotl is het moeilijk om het verschil te zien tussen mannetjes en vrouwtjes. Bij het ouder worden, worden de vrouwtjes iets dikker dan de mannetjes, de mannetjes zijn dan weer langer, hebben een langere staart en hebben een meer opgezwollen cloaca.

 

Kleuren

De Axolotl in gevangenschap heeft verschillende kleuren, omdat deze geslecteerd zijn op deze kleuren, volgende kleuren kan men verkrijgen: 
- leucistic (wit met zwarte ogen)
- harlekijn (leucistic, maar meer gepigmenteerd en meer vlekken) 
- koperkleur
- witte en gouden albinos
- chimera en melanoïden (bijna volledig zwarte varianten)
De kleuren van de wilde Axolotl zijn bijna volledig zwarte varianten, chocoladebruin, crèmekleur en al de varianten binnen deze kleuren. In het wild zullen zij nooit een witte of gouden kleur vertonen.