Bodem, verlichting en decoratie
Bodem
De discussie over bodembedekking is al jaren een stevig onderwerp bij de axolotlhouder.
Bij het gebruik van stenen met een diameter kleiner dan twee centimeter als bodem hebben de Axolotls de neiging om de steentjes in hun mond te nemen en soms ook door te slikken. Het gaat hier vaak om fijn grind. Het doorslikken van deze steentjes kan leiden tot verstoppingen in het spijsverteringskanaal en kan uiteindelijk zorgen voor het overlijden van de Axolotl. Eigenaars van Axolotls moeten er voor zorgen dat wanneer stenen gebruikt worden dat deze ofwel groter zijn dan de mond van de inwoners, ofwel de bodem uit heel fijn zand bestaat. Voordeel van het fijne zand is dat inname hiervan niet zo schadelijk is voor het spijsverteringsstelsel en gewoon uitgescheiden worden. Het nadeel bij grotere stenen is dat de filter harder moet werken. Uitwerpselen en schimmels kunnen zich makkelijk nestelen tussen de stenen en de filter zal niet elk hoekje bereiken.
Verlichting
Axolotls houden niet van sterk licht en worden gestrest van plotse veranderingen in licht zoals bijvoorbeeld schrikken wanneer het licht opeens aangaat. Ze gaan dan sneller zwemmen en kunnen tegen de ruit van het aquarium botsen en zich mogelijk verwonden. Voor de Axolotls is verlichting in het aquarium niet noodzakelijk, voor echte planten die mogelijks mee in het aquarium staan echter wel.
Daarom volstaat een standaard aquariumverlichting mits voldoende schuilplaatsen en eventueel drijfplanten tegen te fel licht.
Decoratie
Planten zijn niet noodzakelijk maar wel aangewezen voor het houden van Axolotls. Axolotls gebruiken planten echter om eventuele eitjes te verstoppen en als schutplaats. Kunstplanten zijn een goed alternatief, aangezien Axolotls ook de neiging hebben om de planten op te graven, ze stuk te maken en op de planten te gaan kauwen. De toevoeging van (plastic) planten, grotten, buizen etc., geeft de Axolotls een gevoel van veiligheid.