Filtratie

Filtratie van het aquariumwater is algemeen genomen niet essentieel voor Axolotls. Het water dient wel regelmatig ververst wordt doordat het aquarium vervuild wordt door hun uitwerpselen en het voedsel dat ze eten. Het water manueel verversen levert echter grote schommelingen op in de waterwaarden (oa de nitrietpiek is al bij erg lage concentratie giftig). De ideale pH-waarde voor het aquarium schommelt tussen 6,5 en 8. De ideale waarden van de waterhardheid liggen tussen 8 en 12 DH.
Daarom is het aan te raden, om een filter te plaatsen en wekelijks het water 10% te verversen.
 
Bij een aankoop van een eerste of een nieuwe aquarium moet men het water dat men in het aquarium heeft gevuld minstens twee weken laten staan alvorens men er Axolotls gaat in plaatsen. Dit is de tijd die nodig is zodat de filter optimaal zijn werk kan doen en de waterkwaliteit in balans is.
 
Axolotls scheiden veel afval af in de vorm van ammoniak (NH3). Dit is een zeer giftige stof voor alle aquariumbewoners. Hieruit volgt dat de waarden voor ammoniak in het water steeds 0 ppm moet bedragen. Door het aanwezige ammoniak in het water zullen er bepaalde bacteriekolonies ontstaan die zich ook in de filter van het aquarium gaan vestigen. Hierdoor gaat het aanwezige nitriet in het water omgezet worden in nitraat. Deze stof is veel minder giftig voor water bewonende dieren en is tevens ook het eindproduct in deze cyclus. Nitraat blijft aanwezig in het water totdat het wordt weggenomen door het water te verversen of totdat het opgenomen wordt door aanwezige planten. Men mag de Axolotls pas toevoegen aan het water als de waarden voor ammoniak en de nitrietconcentratie nul bedraagt en de waarde voor nitraten kleiner is dan 30 nadat men een eerste keer het water heeft gewisseld.
 
Belangrijk: wanneer men opteert voor een filter, moet men er op letten dat men een filter kiest aangepast aan de grootte van het aquarium. Een te grote filter voor een te kleine aquarium zal een grote waterstroming veroorzaken en omgekeerd.
 

 

 

Verschillende soorten filters

Biologische filters
mechanische filters
Interne filters
Externe filters