Het kweken

Wilt u zelf eens kweken met deze dieren, is het aan te raden om er eerst goed over na te denken en wel om volgende redenen. 

De dieren zijn geslachtsrijp op een leeftijd van één à twee jaar, hoewel deze leeftijd ook lager kan liggen. Axolotls bereiken hun seksuele rijpheid ergens tussen de 5 maanden en een aantal jaren, afhankelijk van de frequentie en kwaliteit van het voedsel, de temperatuur van het water en de voorwaarden waaronder de dieren worden gehouden. Over het algemeen zijn Axolotls vanaf ongeveer 18 cm lengte, klaar voor voortplanting. Vrouwtjes hebben de neiging om iets langer te doen over hun seksuele maturiteit dan de mannetjes.

Het is raadzaam dat men niet probeert te fokken met Axolotls voor de leeftijd van 18 maanden. Zo krijgen ze de tijd om hun volledige lichaamsvorm en -grootte te bereiken.

Een andere zeer goede reden om niet te vroeg te fokken met een vrouwelijke Axolotl is omdat een vrouwelijke axolotl kan in haar leven meer dan 1000 eieren leggen. De productie van zo veel eieren vormt een ware aanslag op het metabolisme van het dier aangezien het lichaam de productie van eieren als prioriteit stelt boven de groei van het lichaam bij geslachtsrijpheid. Aangezien vrouwtjes meerdere keren per jaar kunnen voortplanten, zal het lichaam van de axolotl telkens proberen nieuwe eieren te produceren om zo de gelegde eieren te vervangen. Vrouwelijke Axolotls kunnen erg verzwakken en ziek worden op dit moment, tenzij de nodige zorg wordt verleend. Niet enkel de zorg en welzijn van het dier, maar ook het werk en het grootte aantal speel een grote rol in het hobby-kweken van de axolotl. 

Voor een vrouwtje dat nog steeds in groei is zal de stress alleen maar verhogen. Om diezelfde reden moeten vrouwen recent eieren die gelegd hebben ten minste een maand (bij voorkeur twee tot drie) worden weggehouden van de mannetjes om te kunnen herstellen.

Er zijn verschillende methoden om de voortplanting van de axolotl te stimuleren die in een apart hoofdstuk zullen worden uitgelegd. Alsook paarvorming en kuitschieten zullen in een apart stuk besproken worden.