Paarvorming en kuitschieten
Het kuitschieten wordt ingeleid door het mannetje. Hij zwemt in de buurt van het vrouwtje met een verhoogde staart met krachtige kronkelende bewegingen. Het mannetje geeft het vrouwtje kleine duwtjes bij haar cloaca en leidt haar rond de tank waardoor beide dieren cirkelvormige bewegingen maken. De duwtjes die het mannetje geeft kan zij ook doen en dit kan leiden tot een langdurige "dans" rond de tank. De spermatofoor is een pakketje dat bestaat uit sperma met aan de top een kegel van gelei. Het mannetje dropt tussen de 5 en 25 spermatoforen in het water om het vrouwtje te bevruchten. Zij neemt de spermapaketten op in haar cloaca en de bevruchting vindt vervolgens intern plaats.
Enkele uren tot twee dagen na opname van het spermatofoor begint ze met paaien, waarbij elk ei afzonderlijk wordt geworpen. De vrouwelijke Axolotl zal de eieren tussen planten leggen of aan rotsen, buizen en andere voorwerpen hangen. Er kunnen tussen de honderd tot meer dan duizend eieren gelegd worden in een worp. De worpgrootte is echter wel afhankelijk van de lichaamsgrootte van het vrouwtje en de al dan niet optimale condities tijdens de paaitijd.
Bij het kweken van Axolotls is het zeer belangrijk dat de eigenaar de eitjes van de ouderdieren scheidt. De kans is namelijk zeer groot dat de eitjes anders worden opgegeten.De eieren komen ongeveer na twee tot drie weken uit als larven met een lengte van ongeveer 7 tot 10 mm. Na ongeveer 22 dagen verschijnen de voorpoten, na 48 dagen de achterpoten (Huisdierenbijsluiter Axolotl, 2012). De eieren zijn omgeven door een slijmachtige substantie dat functioneert ter bescherming. De ontwikkeling lijkt optimaal te zijn wanneer de eieren zijn gekoppeld aan planten. Dit is te wijten aan de circulatie van het water rond het ei. Ervan uitgaande dat de eieren bevrucht zijn, moet de meerderheid van de eieren ook effectief uitkomen, mits ze bewaard werden in goed belucht water. Een lucht- en circulatiepomp in de bak kan hierbij nuttig zijn, maar deze mag zeker niet te krachtig qua stroming zijn. Bij 20°C doen de eieren er ongeveer 17 dagen over om uit te komen.